четвер, 7 листопада 2013 р.

Важливість правильного харчування серед молоді та студентів

Організму студентів властиві особливості, зумовлені віком, впливом умов навчання і побуту.
Вплив на організм студентів молодших курсів надають зміни звичного способу життя.
У організмі молоді ще не завершено формування фізіологічних систем, насамперед нейрогормональних, тому вони чутливі і спричиняють порушенню збалансованості харчових раціонів.
У зв'язку з порушенням режиму харчування протягом навчання в багатьох студентів розвиваються захворювання травної системи, і навіть гіпертонічна хвороба, неврози та інші хвороби.
Студентський час дуже насичений й надзвичайно різноманітний, вирізняється великою перенапругою нервової системи. Навантаження, особливо у період сесії, значно збільшується до 15-16 годин на добу. Хронічне недосипання, порушення режиму сну й відпочинку, характеру харчування і інтенсивні інформаційні навантаження можуть призвести до нервово-психічного зриву. Для компенсації цієї негативної ситуації велике значення має правильне й організоване раціональне харчування.

Найчастіше студенти харчуються вкрай нерегулярно, перекусуючи всухом'ятку 1-2 рази у день та багато хто не користується послугами їдальні. У раціоні харчування студентів переважають вуглеводи,так як за їх допомогою  легше заповнити енергетичні витрати.
З метою ліквідації наслідків малорухомого життя слід ширше включати у харчування рослинні продукти, що є джерелом харчових волокон.
Для нормальної життєдіяльності організму необхідно збалансоване надходження з їжею основних її компонентів, саме: білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів. Дуже важливо, щоб калорійність раціону відповідала енергетичним затратам організму, залежно від індивідуальних особливостей - як ріст, вага, вік і рівень фізичною та емоційною навантаження. Харчування має бути різноманітним, містити м'ясо, рибу, яйця, молочні продукти - основні джерела білка, який необхідний для росту і відновлення клітин та тканин організму, для його нормальної життєдіяльності.
Більше уваги необхідно приділяти  фізіологічним потребам учнів у харчових речовинах. Слід уникати частого споживання страв і продуктів, містять багато кухонної солі.
З метою забезпечення вітаміном А, крім продуктів тваринного походження, необхідно систематично споживати джерела бетакаротина, такі, наприклад, як моркву (з жирами).
Винятково важливо дотримуватися принципу збалансованого харчування під час екзаменаційних сесій. У цей час необхідно збільшити в раціоні частки продуктів, які містять білки, й вітаміни, що підвищують емоційну стійкість організму.
Найважливішу роль у збереженні здоров'я учнів виконує дотримання режиму харчування. Прийом їжі може бути 3-х, 4-х кратним.
Окрему увагу слід приділяти сніданкам. Сніданок мусить мати 25-35гр білка, 30гр. жиру і 100гр. вуглеводів. Рекомендується включати гарячі страви з м'яса, риби, яєць, творогу і навіть олії, сиру, ковбаси, чаю, кави, какао.

2 коментарі: