четвер, 7 листопада 2013 р.

Наслідки нераціонального харчування

Останнім часом серед населення збільшилась захворюваність на так звані хвороби цивілізації (атеросклероз, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, цукровий діабет, ожиріння, остеопороз, рак, гіпертонічна хвороба, карієс зубів та ін.), що пов’язано з неправильним, нераціональним та незбалансованим харчуванням.

Ожиріння — хронічне рецидивуюче захворювання, що характеризується надмірним накопиченням жирової тканини в організмі і є наслідком дисбалансу споживання й витрат енергії в осіб із спадковою схильністю або за її відсутності. Як результат, уже в молодому віці виникають супутні захворювання, особливо серцево-судинні, та зі збільшенням маси тіла ймовірність їхнього розвитку зростає. Для ожиріння характерні гіперінсулінемія та зниження ефективності дії інсуліну, порушення метаболізму стероїдних гормонів і чутливості периферійних тканин до них.
           
   Недоїдання — напівголодне існування, стан організму що є наслідком недостатнього або неадекватного харчування. Переважно мова йде саме про брак продуктів харчування в раціоні, рідше, про порушення травлення і всмоктування шлунково-кишковому тракті, або надмірній втраті поживних речовин.

Всесвітня організація охорони здоров`я наводить недоїдання, як найбільшу загрозу для здоров'я населення у світі. Покращення харчування розглядається як найефективніша форма допомоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар