В повсякденному
раціоні мають бути основні компоненти: білки, жири і вуглеводи.
Білки – це будівельний матеріал
організму. Наші м’язи, шкіра, волосся, нігті складаються, головним чином, із
них. В білках є 8 незамінимих амінокислот – вони не виробляються в організмі і
він повинен отримувати їх з продуктів. Найбільш цінними є ті білки, які краще засвоюються.
Такі містяться в м’ясі: білки яловичини і курятини засвоюються на 80 96%. Дорослій людині необхідно не менш 100 г білка в день. Велика
кількість білка міститься в курячому м’ясі і яловичині. В житньому і пшеничному хлібі – до 10г білків, а ось в молоці їх
досить мало – до 5 г. Під час кожного прийому страви бажано поєднувати білки
тваринного походження з рослинними.
Жири служать, джерелом
енергії, допомагають організму засвоювати деякі вітаміни. Людині зайнятій
розумовою працею, достатньо 80-100 грамів жирів на добу. Причому норма жирів
тваринних – 60-70% від загальної кількості. Любителі свинини отримують з 100г
продукту понад 40 грамів жиру, а тим, кому більше подобається яловичина і м’ясо
курей, – від 10 до 19 грамів. Якщо в харчуванні переважає жирне свиняче м’ясо,
збільшується небезпека розвитку атеросклерозу, жовчно камінної хвороби, порушуються функції печінки. А ті, кому більш
до вподоби куряче філе, не ризикують здоров’ям.
Вуглеводи є найбільш важливим
джерелом енергії. Вони потрібні для роботи мозку, сприяють очищенню організму.
Людині необхідно вживати до 600 грамів вуглеводів на добу. Найбільш популярні
джерела вуглеводів – хліб і молоко. Якщо в щоденному меню підтримується
нормальне співвідношення білків,жирів і вуглеводів (1:1:4), то всі системи
організму будуть працювати точно і злагоджено, як годинник.
Пізнавальна стаття про буденні речі, такі як їжа, дізнався для себе дещо.
ВідповістиВидалити