четвер, 7 листопада 2013 р.

Білки, жири та вуглеводи у повсякденному харчуванні

В повсякденному раціоні мають бути основні компоненти: білки, жири і вуглеводи.
Білки – це будівельний матеріал організму. Наші м’язи, шкіра, волосся, нігті складаються, головним чином, із них. В білках є 8 незамінимих амінокислот – вони не виробляються в організмі і він повинен отримувати їх з продуктів. Найбільш цінними є ті білки, які краще засвоюються. Такі містяться в м’ясі: білки яловичини і курятини засвоюються на 80     96%. Дорослій людині  необхідно не менш 100 г білка в день. Велика кількість білка міститься в курячому м’ясі і яловичині.  В житньому і пшеничному хлібі – до 10г білків, а ось в молоці їх досить мало – до 5 г. Під час кожного прийому страви бажано поєднувати білки тваринного походження з рослинними.
Жири служать, джерелом енергії, допомагають організму засвоювати деякі вітаміни. Людині зайнятій розумовою працею, достатньо 80-100 грамів жирів на добу. Причому норма жирів тваринних – 60-70% від загальної кількості. Любителі свинини отримують з 100г продукту понад 40 грамів жиру, а тим, кому більше подобається яловичина і м’ясо курей, – від 10 до 19 грамів. Якщо в харчуванні переважає жирне свиняче м’ясо, збільшується небезпека розвитку атеросклерозу, жовчно      камінної хвороби, порушуються функції печінки. А ті, кому більш до вподоби куряче філе, не ризикують здоров’ям.
Вуглеводи є найбільш важливим джерелом енергії. Вони потрібні для роботи мозку, сприяють очищенню організму. Людині необхідно вживати до 600 грамів вуглеводів на добу. Найбільш популярні джерела вуглеводів – хліб і молоко. Якщо в щоденному меню підтримується нормальне співвідношення білків,жирів і вуглеводів (1:1:4), то всі системи організму будуть працювати точно і злагоджено, як годинник.

1 коментар:

  1. Пізнавальна стаття про буденні речі, такі як їжа, дізнався для себе дещо.

    ВідповістиВидалити